Home Healthy Living Alt du trenger å vite om visdomstenner

Alt du trenger å vite om visdomstenner

by Backlinks
0 comment

Alt du trenger å vite om visdomstenner

Visdomstenner, eller tredje molarer, er de siste tennene som kommer frem i munnen, vanligvis mellom 17 og 25 år. Selv om de ofte omtales som «visdomstenner», er det ikke alltid en indikator på at en person er «klokere» ved å ha dem. I stedet kan de føre til en rekke dentalproblemer.

Hva er visdomstenner?

Visdomstenner er de bakre tennene i kjeven som ofte ikke har nok plass til å bryte gjennom. Dette kan føre til at de vokser i en unormal vinkel, noe som kan forårsake smerte og ubehag. Mange opplever også betennelse og infeksjon som et resultat av delvis gjennombrudd.

Hvorfor må visdomstenner fjernes?

Det er flere grunner til at det kan være nødvendig å fjerne visdomstenner:

  1. Plassmangel: Hvis det ikke er nok plass i kjeven, kan visdomstenner presse på nærliggende tenner og forårsake skjevhet.
  2. Infeksjoner: Delvis gjennombrudd kan føre til at bakterier kommer inn og forårsaker infeksjoner.
  3. Cyster: I noen tilfeller kan det dannes cyster rundt visdomstennene, noe som kan skade benet eller nærliggende tenner.
  4. Smerte og ubehag: Mange opplever smerter som kan være relatert til visdomstennene, spesielt når de prøver å bryte gjennom.

Hvordan foregår fjerning av visdomstenner?

Fjerning av visdomstenner er en vanlig prosedyre som vanligvis utføres av en tannlege eller kjeveortoped. Prosedyren kan gjøres under lokalbedøvelse eller narkose, avhengig av hvor komplisert fjerningen er.

  1. Konsultasjon: Før fjerning vil tannlegen gjennomføre en grundig vurdering, inkludert røntgenbilder for å vurdere tennenes posisjon.
  2. Fjerning: Tannen fjernes forsiktig, og såret sys igjen om nødvendig.
  3. Restitusjon: Pasienten vil få råd om etterbehandling for å sikre en rask og smertefri restitusjon.

Hva kan jeg forvente etter fjerning av visdomstenner?

Etter fjerning av visdomstenner kan du oppleve noe hevelse og smerte. Det er viktig å følge tannlegens råd for å håndtere smerte og forhindre infeksjon. Noen tips inkluderer:

  • Bruk kalde omslag for å redusere hevelse.
  • Unngå å spise harde eller klissete matvarer i de første dagene.
  • Følg anbefalte smertestillende medisiner og antibiotika.

Konklusjon

Visdomstenner kan være en kilde til ubehag og problemer for mange, men riktig behandling og oppfølging kan bidra til å håndtere situasjonen. Hvis du opplever smerte eller problemer med visdomstennene, ta kontakt med oss på Oppsal Tannlegesenter for en vurdering. Vårt team står klare til å hjelpe deg med å oppnå et sunt smil!

You may also like

Leave a Comment